Településfejlesztési alapismeretek (előadás, gyakorlat)

E.3.303

Hétfő, 11.20-14.30

2011/2012. II. félév

Rövid útmutató a KSH T-Star használatához

1. Hívjuk be a böngészőbe a KSH weboldát (gondolom, ez ismert, de azért a rend kedvéért: www.ksh.hu)

2. A honlap fejlécében található menüsorban kattintsunk rá az “Adatok” menüpontra (balról a második), majd azon belül a "Tájékoztatási adatbázis"-ra (fentről a második)

3. Itt bejön egy külön ablakban hat fő témakör, ezek közül "Területi statisztika"-n belül az egyetlen altémakörre, a "Területi statisztika"-ra kattintsunk rá, majd újra a "Területi statisztika" feliratra kattintsunk

4. Ezután két opció jön be. A felső, "Éves településstatisztikai adatok 2010-es településszerkezetben" feliratra kell rákattintani, ekkor már bejön a T-Star honlapja

Vagy egyből ezt a címet írjuk be a böngészőbe: http://statinfo.ksh.hu/Statinfo/haDetails.jsp

A letöltésnél fontos tudni, hogy van 3 dimenzió:

  1. Mutatók: itt lehet beállítani milyen változókat, jelzőszámokat, adatokat szeretnénk, rengeteg témakör van,. és azon belül konkrét mutatószámok
  2. Időszak: itt lehet beállítani milyen év(ek)re szeretnénk információkat, jelenleg 1985 és 2009 között
  3. Terület: itt lehet beállítani földrajzilag milyen település(ek)re, megyé(k)re szeretnénk adatokat

A letöltendő adatok (táblázat celláinak) száma = mutatók száma * évek száma * területi egységek száma. Ez a táblázat celláira vonatkozik, ha adathiány van, az üres cella is beleszámít ez esetben.

Összesen egyszerre 7000 cellányi adatot lehet letölteni. Tehát ha az összes (3154) településre szeretnénk adatot, akkor értelemszerűen maximum csak két mutatót tudunk egyszerre letölteni, vagy egy mutatót két évre. Minél kisebb a települések száma. Természetesen ha csak néhány településre keresünk adatot, annál több mutatót lehet egyszerre letölteni (vagy annál több évre). A képernyőn felül fogod majd látni, hogy amit kijelöltél, az mennyi a 7000-ből. Itt most még nem látod.

A mutatók, évek és települések kiválasztása előtt döntsük el, hogy szeretnénk, hogy kinézzen a táblázat. A mutatókat és az időpontokat általában az oszlopfőbe szokás tenni, míg települések általában a sorokba szoktak kerülni. A képernyő bal oldalán a dimenziók nevei melletti legördülő menüknél lehet beállítani, hogy melyik dimenziót szeretnénk a letöltendő táblázat oszlopaiba vagy soraiba helyezni. Az „Időszak” dimenziót helyezzük át az oszlopba (a „Mutatók” dimenzió általában alapbeállításként már ott van), a „Terület” dimenziót pedig helyezzük át a sorba. (Oszlop és Sor mellett van egy Lap is, ezt akkor érdemes használni, ha külön Excel-munkalapokra szeretnénk letölteni az adatokat. (Nagyon fontos, hogy ezek jól be legyenek állítva, mert később nem lehet minden területegységet pl. kijelölni.)

Tegyük fel, hogy a következő adatokat szeretnénk letölteni:

Akkor most már csak ki kell választani a megfelelő információkat dimenziónként. Kezdjük a mutatókkal! A „Mutatók” dimenzióra kattintva válasszuk az „Elemek kiválasztása” feliratot. Felülről a 3. menüpont/témakör az "Önkormányzati költségvetés”. Ha rákattintunk a mellette levő egy kis pluszjelet tartalmazó négyzetre, akkor további/belső almenü nyílik meg (itt kettő: az önkormányzati költségvetés bevételei és kiadásai). Mivel nekünk a bevételekre van szükségünk, kattintsunk az „Önkormányzati költségvetés bevételei” feliratra, amely további al-almenüket tartalmaz. (A kinyitott menüpontok a mínuszjeles négyzetekre kattintással újra bezárhatók.) A plusz és mínusz jeles négyzetek melletti az üres négyzetre kattintva pipát helyezhetsz abba. Tulajdonképpen ezzel választható ki a megjeleníteni/letölteni kívánt konkrét mutató. Ha egy menün belül az összes almenüt ki szeretnénk választani, akkor még a pluszjelre kattintás előtt tegyünk pipát. Jelen példánál maradva válasszuk itt a felülről 2. és 3. jelzőszámot ("A helyi önkormányzatok helyi adó bevételei (1000 Ft)” és „A helyi önkormányzatok átengedett bevételei (1000 Ft)”), tehát e kettő előtt legyen csak pipa! Ezután felül nyomjuk meg az „OK”, majd a honlapon középen a „Megjelenít” parancsot.

Ugyanígy járjunk el a kiválasztott évek és települések esetében. Az „Időszak” dimenziónál hagyjuk, hogy az összes év ki legyen pipálva, majd nyomjuk meg az „OK” parancsot. A „Terület” dimenzión belül a térségi hierarchiaszinteknek megfelelően az Észak-Magyarországon belül bontsuk ki Borsod-Abaúj-Zemplén megye településeit, és három pipát helyezzünk el, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, azon belül pedig Encs és Krasznokvajda elé. (A legfelső sorban lévő Magyarország egésze elől vegyük ki a pipát.) Ezt követően nyomjuk meg az „OK” parancsot, majd a honlapon középen alul a „Megjelenít” parancsot, és bejön a táblázat. Látható, hogy 2000. évre nincs adat, ez előfordulhat. A képernyő legtetején ellenőrizheted, hogy ez mennyi cella a megengedhető 7000-ből. A 66/7000 azt jelenti, hogy még sok cellát le lehet tölteni (sajnos az üres cella is beleszámít, pl. a 2000. évi adathiányoknál). Utólag is állítani lehet a dimenziókon, a táblázat ennek megfelelően módosul.

Ha megvan a letölteni kívánt táblázat, azzal nagyon sok mindent lehet csinálni (térkép, diagram, pdf-es letöltés stb.) Válasszuk a fenti ikonok közül az Excel ikont, és máris exportálható a jól megszokott Excelbe, bejön egy ablak azon belül válaszd a Mentés gombot! Sajnos alapbeállításként mindig a "Statinfo_export" nevet javasolja, ezt érdemes megváltoztatni, mert a következő letöltéseknél is mindig ezt a nevet akarja adni a program.

Ennyi. Remélem nem voltam túl bonyolult. Ha bármilyen további kérdés esetén bátran forduljatok hozzám (e-mai vagy személyes konzultáció). Hozzá kell tennem, hogy sajnos mostanában előfordul, hogy nem működik a T-Star weboldala.